Ben Weyts verkeerd begrepen? Anti-Vlaamse pensée unique in Knack Focus

Op 30 maart 2014

In zijn column in Knack Focus van 19 maart 2014 stelt P.B. Gronda  de vraag: ‘Wat kunnen we leren uit de dood van Jan Hoet en Gerard Mortier?’ Vervolgens maakt P.B. Gronda een intentieproces. Hij haakt in op een concrete uitspraak van Ben Weyts (N-VA) dat het systeem van tijdskrediet ‘niet dient om op wereldreis te gaan’. De  wetgeving over tijdskrediet daarvan zegt Gronda zelf uitdrukkelijk dat hij die niet kent. Maar dat is ook niet nodig zo gaat hij verder, want  ‘het gaat een politicus natuurlijk ook nooit om de  concrete uitspraak maar wel om de boodschap die er in schuil gaat’. Die verdoken boodschap is volgens Gronda: ’We gaan niet werken om anderen van het rijkelijke systeem te laten …profiteren, …’. Vervolgens veralgemeent  Gronda de aan  Weyts toegedichte intentie tot de stelling dat Weyts geen belastinggeld wil besteden  aan  de kunsten überhaupt . Hij dicht  Weyts immers het ‘waanidee’ toe   ‘ dat er geen geld en tijd is voor gelijk welke soort verrijking’.   En Gronda besluit dat een wereld à la Weyts een wereld is van , arme, ‘verwelkte’ geesten.

Niets in de door Gronda  aangehaalde context, noch in de werkelijkheid zelf laat echter toe  te stellen dat Weyts geen belastinggeld zou veil hebben voor de kunsten in het algemeen. Uit de stelling dat tijdskrediet niet dient om op wereldreis te gaan kan men dat niet afleiden.

Uit Grondas column die aanvangt met de vraag: ‘Wat kunnen we leren uit de dood van Jan Hoet en Gerard Mortier?’ leer ik enkel dat Gronda zich inschrijft in een anti-Vlaamse pensée unique die enkel voortgaat op vooroordelen en intenties . En dat  is jammer. Er is zo veel inhoud om bij stil te staan. Gronda zou zijn wekelijkse column kunnen  gebruiken om zijn  (meestal  jongere) lezers van Knack Focus warm te maken voor  de schoonheid en de diepe gelaagdheid van de opera’s van  componisten als Mozart, Verdi en Wagner.  Misschien   is dat  wel de betekenis van  Mortiers  erfenis.


Piet Lamberts- Van Assche

Mol,  30/03/2014


Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is