Let op : Lenen kost ook geld !

Op 10 juni 2013

N-VA Mol stelt vast dat de omvang van de Molse gemeenteschuld gestaag stijgt. Daardoor krijgt elke Mollenaar jaarlijks een steeds hogere schuld te torsen. De toestand is niet bepaald rooskleurig en wordt nog geaccentueerd omdat de uitgaven van de gemeente sneller stijgen dan de inkomsten.
Er moet verandering komen!

Lenen kost ook geld

U hebt het vast ook al wel eens gehoord in een radiospotje waarbij een bank haar leningen aanprijst: “Opgelet! Geld lenen kost ook geld!” Het is een wettelijke verplichting in deze reclame die elk van ons er voor moet waarschuwen goed na te denken voor we te veel geld uitgeven. Maar aan deze boodschap heeft ons gemeentebestuur duidelijk geen behoefte!

 

Balen

8%

Dessel

6%

Geel

7%

Lommel

6%

Meerhout

7%

Mol

7.7%

Het is al zover gekomen dat de gemeente moet gaan lenen om de bestaande leningslasten te kunnen afbetalen!
U denkt dan waarschijnlijk: deze gemeente moet veel lenen, want ze heft weinig belastingen. Neen, wel integendeel: zowel wat de aanvullende gemeentebelasting als de opcentiemen betreft, ‘scoren’ we zeer slecht ten opzichte van onze buurgemeenten.

Griekse toestanden

Het gemeentebestuur zadelt de Mollenaar op met zware schulden. Deze schuld bedroeg eind 2011 ongeveer 26 miljoen euro. In de volgende jaren zullen deze schulden nog oplopen. Volgens de meerjarenplanning 2013 – 2015 zal de schuld stijgen tot 59,5 miljoen euro in 2015. Dat is meer dan een verdubbeling op enkele jaren tijd!
Griekse toestanden dreigen voor onze gemeente.
Dat een gemeente schulden heeft, is zeker niet abnormaal. Een modaal gezin zal immers ook een lening aangaan om een investering te financieren. Maar een goede huisvader zal steeds afwegen of de schulden in verhouding zijn met de inkomsten. En daar wringt nu precies het schoentje.
Het gemeentebestuur kiest er duidelijk voor om de toekomst van de Molse burgers zwaar te hypothekeren.

Enkel nu besparen op de uitgaven kan de Mollenaar redden van dit doemscenario.

N-VA Mol staat voor financiële hygiëne

N-VA wil de tering naar de nering zetten en wil de gewoonte die de laatste jaren is ontstaan om schulden op te bouwen dringend afbouwen, in het bewustzijn dat we ons Molse huishouden moeten ‘verzorgen’. Wij hebben daar een naam aan gegeven: “financiële hygiëne”. Er mag niet gemorst worden met geld.

De laatste jaren werd de toekomst van onze kinderen gecompromitteerd en financieren we onze dromen met het toekomstige zweet van onze kinderen. Het is dit soort van generatie-egoïsme dat wij niet willen voortzetten. Wij willen solidair zijn met de mensen die NA ons nog in onze gemeente willen wonen en werken.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is