Meerderheidspartijen goochelen met cijfers

Op 26 februari 2015

Aan het begin van de huidige legislatuur kwamen de meerderheidspartijen met grote beloften om de gemeentelijk financiën van Mol op koers te brengen door middel van grote besparingen. 60% besparen op de uitgaven was de doelstelling ! Dit zou neerkomen op een jaarlijkse daling in de uitgaven van € 2 000 000,00.
Men zou de werkingskosten bevriezen, met als referentiejaar 2012.
Anderzijds zou 40% inspanning moeten geleverd worden door de burger zelf, door o.a. verhoging van de afvalfactuur en verhoging van het betalend parkeren in het centrum.
N-VA Mol betreurde bij de voorstelling van het meerjarenplan destijds dat er weer bijkomende of hogere belastingen werden geheven waardoor de koopkracht van de burgers daalde, en stemde dan ook resoluut tegen.
Volgens het geactualiseerd meerjarenplan dat in december 2014 werd voorgelegd blijkt nu dat de uitgaven niet gedaald zijn, doch eerder gestegen zijn.
Op de gemeenteraad van 23 februari ll. vroeg raadslid Nicole Smets (N-VA) toelichting over deze doelstelling , nu de cijfers van 2014 gekend zijn.
Momenteel wordt er met percentages gegoocheld dat het een schone lust is ! Er wordt beweerd dat de besparingen zelfs 65% bereiken en de bijkomende lasten voor de burger slechts 35 % ! Concrete cijfers zijn echter niet ter beschikking.
Raadslid Smets vraagt een transparantere boekhouding, waarbij het voor iedereen duidelijk is welke koers er gevaren wordt, en waar snel kan bijgestuurd worden indien nodig. Telkens worden kosten verschoven van de ene naar de andere post, wat het onmogelijk maakt een nauwkeurige evaluatie te maken. Dat levert geen meerwaarde, en maakt het onmogelijk om de boekhouding als een beleidsinstrument te gebruiken, vindt raadslid Smets.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is