Coronacrisis - Hinderpremie voor ondernemingen

Op 7 mei 2020, over deze onderwerpen: Financiën, Lokale economie

Om de corona-epidemie te bestrijden zijn sinds 14 maart de horecazaken en sinds 18 maart alle niet-essentiële handelszaken gesloten. Ter compensatie heeft de regering Jambon het systeem van de hinderpremies, gekend van o.a. wegenwerken, uitgebreid naar de getroffen handelszaken.

De Vlaamse administratie heeft haar zeilen bijgezet om deze premies zo vlot mogelijk bij de begunstigden te krijgen. In Mol hebben vandaag reeds 559 ondernemigen hun hinderpremie ontvangen. 430 ondernemingen kregen dagvergoedingen.

Wie komt in aanmerking?

  • Alle handelszaken die verplicht moeten sluiten;
  • Een onderneming kan voor maximaal 5 exploitatiezetels een premie krijgen op voorwaarde dat er in de bijkomende exploitatiezetels minstens 1 voltijdse werknemer tewerkgesteld is;
  • Ook zelfstandigen in bijberoep kunnen aanspraak maken op de premie voor zover ze door de hoogte van hun inkomen dezelfde sociale bijdragen moeten betalen als een zelfstandige in hoofdberoep;
  • In de horecasector is het verplicht sluiten van de eetruimte voldoende om van de premie te kunnen genieten, ook als zij nog afhaaldiensten organiseren.

Hoeveel?

Voor de periode tot 5 april ontvangen de ondernemingen 4.000 euro. Voor de periode van 6 april tot het moment dat ze mogen heropenen van de nationale veiligheidsraad ontvangen ze een dagvergoeding van 160 euro per dag waarop men normaal open zou zijn.

Opgelet!

Deze cijfers gaan niet over de Corona compensatiepremie. Deze premie van 3.000 euro wordt toegekend aan bedrijven in Vlaanderen die door de coronacrisis een omzetverlies hebben van minstens 60%.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is