Hartveilige gemeente

Op 1 november 2016, over deze onderwerpen: Senioren, Sport, Veiligheid
Hartveilige gemeente

In Vlaanderen zijn er al heel wat gemeenten die zich het label ‘Hartveilige Gemeente’ konden toe-eigenen. Onze gemeente hinkt hierin nog wat achterop. Op dit moment zijn er in onze gemeente 9 geregistreerde locaties waar je een Automatische Externe Defibrillator, een zogenaamd AED-toestel kan terugvinden. Dit is een draagbaar toestel dat een elektrische schok aan het hart toedient bij levensbedreigende hartritmestoringen, het kan dus met andere woorden letterlijk levens redden.

Je vind de AED-toestellen onder andere in Schouwburg Rex, sporthal Den Uyt, buitenzwembad Den Uyt, binnenzwembad Den Uyt, ’t Getouw,  2 op de site van het OCMW, bij VC Moldavo en in de Europese School.

Onze fractie drong er in de gemeenteraad op aan om in onze gemeente de nodige inspanningen te doen om zich ook ‘Hartveilige Gemeente’ te kunnen noemen en deden hierbij nog enkele specifieke voorstellen:

Het uitbreiden van het aantal locaties waar een AED-toestel ter beschikking wordt gesteld (in het centrum zou 6 minuten wandelafstand heen en terug vanop elke locatie ideaal zijn)
Hierbij focussen op AED-toestellen die ‘buiten’ hangen en dus voor gebruik niet afhankelijk zijn van de openingsuren van de locaties waar ze hangen
Het opnemen van enkele AED-toestellen in de uitleendienst van de gemeente, zodat deze gebruikt kunnen worden door verenigingen, scholen, enz. bij het organiseren van evenementen
Opleidingen ivm het gebruik van de AED-toestellen ondersteunen en kenbaar maken bij de bevolking (oa via verenigingen, scholen, enz.)

Het gemeentebestuur gaf aan dat deze materie heb ook nauw aan het hart lag, en dat ze reeds stappen hadden ondernomen om het label te bekomen. Wij kunnen dit enkel toejuichen en hopen dat ook onze voorstellen meegenomen zullen worden. Samen gaan we voor een hartveilig Mol, voor alle Mollenaars!

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is