Mol zet maximaal in op betalend parkeren via apps

Op 9 februari 2021, over deze onderwerpen: Financiën, mobiliteit en ruimtelijke ordening

Betalend parkeren via een app bespaart je geld en tijd. Het vervangen van onze oude betaalautomaten vormt daarom een uitstekende gelegenheid om het betalend parkeren via een app fors te stimuleren. Na het plaatsen van de nieuwe betaalautomaten kan je in alle betalende zones van het Centrum per minuut betalen met alle bestaande parkeerapps. Je hoeft dus niet langer één specifieke app te installeren. Omdat betalend parkeren via apps in de nabije toekomst fors aan populariteit zal winnen, besliste het gemeentebestuur om de investering in nieuwe – duurdere – automaten te beperken. In navolging van talrijke steden en gemeenten daalt het aantal betaalautomaten in het Centrum. Wel verschijnen er op verschillende locaties in totaal zestien borden met praktische parkeerinformatie, onder andere over het betalen met de app.

Alle apps worden mogelijk

Met de vermindering van het aantal dure betaalautomaten anticiperen we op de groeiende populariteit van parkeerapps. Op dit moment kan je in onze gemeente met slechts één app (ParkMobile) je parkeertijd registreren en betalen. Vanaf 1 februari zal dit mogelijk zijn met alle beschikbare parkeerapps. We verwachten dan ook een forse groei van het parkeren via de app. De laatste twee jaren stagneert dit op 13 à 15% van het aantal parkeerverrichtingen. De komende jaren zal dit ongetwijfeld uitgroeien tot de norm.

Voordelen parkeerapps

Je betaaltijd registreren en betalen via een app heeft alleen maar voordelen. Je kan je parkeertijd eenvoudig starten en stoppen met je smartphone. Verplaatsen van en naar een betaalautomaat hoeft niet langer. Je betaalt bovendien uitsluitend voor je reële parkeertijd op minuutbasis. Je hoeft dus niet langer vooraf je toekomstige parkeertijd in te schatten en je loopt geen risico op een parkeerretributie door het verstrijken van de parkeertijd op je ticketje.

Parkeertarieven en zones

De parkeertarieven en zones veranderen voorlopig niet. Je betaalt dus 0,60 euro per uur. Vanaf 1 juni voorzien we wel een tariefwijziging en aangepaste zonering, met een verdere differentiatie en de uitbreiding van het bewonersparkeren. In de loop van het voorjaar spreekt de gemeenteraad zich finaal over het uitgewerkte voorstel uit.

Reportage RTV

Het item op RTV kan je hieronder bekijken.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is