N-VA blij met realisatie reglement geveltuin

Op 29 mei 2017, over deze onderwerpen: Leefmilieu
bij

Een groene omgeving is goed voor het humeur en de gezondheid, zorgt voor kleur en gezelligheid. In die optiek vroeg gemeenteraadslid Hans De Groof (N-VA) al in november 2014 om in Mol de aanleg van tegeltuintjes toe te laten en te stimuleren door middel van een duidelijk reglement. Nu is er eindelijk een reglement gestemd in de gemeenteraad en N-VA is daar uiteraard zeer blij mee.

Een tegeltuin of geveltuin is een smalle groenstrook aan de straatkant, onmiddellijk tegen een gevel. Hij kan bestaan uit een klimplant, lagere planten of bodembedekkers. Naast sfeer en gezelligheid is het tevens goed voor vogels, bijen, vlinders en tal van insecten.

‘Ons grijze centrum vraagt al langer om wat meer kleur’, zegt gemeenteraadslid Hans De Groof. ‘daarom stelden we enkele jaren geleden voor om ook in onze gemeente tegeltuintjes toe te laten. Het is fijn dat het gemeentebestuur dit nu ook effectief in een reglement heeft weten om te zetten. Zo kunnen we de natuur terug wat meer ruimte geven en zorgen we tevens voor een aantrekkelijker centrum’.

Wanneer je de tegeltuin gebruikt voor een klimplant, is dit goed voor je portemonnee en het milieu. De takken en bladeren zorgen voor een habitat voor tal van insecten en een plaats waar stadsvogels hun nest kunnen bouwen. De plant zuivert ook de ongezonde lucht en isoleert tevens, want het bladerdek gaat in de zomer er voor zorgen dat je gevel niet opwarmt en minder snel afkoelt in de winter. Ook is het een buffer voor slagregens. Niets dan voordelen dus.

‘Wil je zelf aan de slag? Zoek dan even op het internet naar de meest geschikte planten’, besluit Hans De Groof, ‘een plant met veel of weinig onderhoud, met veel kleur of veel geur, eentje speciaal voor bijen en vlinders of liever eentje voor de stadsvogels; voor ieder is er wel iets geschikts te vinden'.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is