Overstromingsgebied Gompels Broek

Op 8 mei 2022, over deze onderwerpen: Milieu en Natuur, Toerisme

Vandaag werd het provinciaal overstromingsgebied Gompels Broek ingehuldigd. Het overstromingsgebied moet verhinderen dat er nog tuinen van woningen onderlopen. Het overvloedige water van de Scheppelijke Nete ging vroeger namelijk naar de nabijgelegen Burgemeesterloop en als die overstroomde, liepen er tuinen onder water.

"De provincie liet de Burgemeesterloop eerder al verleggen onder de spoorweg, maar nu heeft ze ook een nieuw natuurlijk overstromingsgebied laten aanleggen", weet provincieraadslid Koen Dillen. "Het broekbos zou 10 000 kubieke meter water moeten kunnen opvangen. In totaal investeerde de provincie zo’n 1,3 miljoen euro om beide projecten te realiseren."

“De provincie doet gerichte inspanningen naar een duurzamer ruimtegebruik waarin een open ruimte veerkrachtig reageert op overstromingen, droogte of andere watergerelateerde problemen”, stelt gedeputeerde Jan De Haes, bevoegd voor Waterbeleid.  “De provincie is beheerder van de Scheppelijke Nete en de Burgemeesterloop. De ingrepen moet extra ruimte voor water en een robuust watersysteem creëren.”

'We krijgen er een prachtig stukje natuur bij,' zegt Schepen van Natuurgebieden Hans De Groof, 'een mooi rustpunt waar de inwoners van Gompel en Ginderbuiten kunnen komen wandelen in het groen.'

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is