U bent hier
Structurele Vlaamse steun voor dierenasielen
Voor het eerst kunnen onze Vlaamse dierenasielen rekenen op structurele steun. Vlaams Dierenminister Ben Weyts voorziet daarvoor dit jaar 1.2 miljoen euro. Bovenop de vergoeding voor inbeslaggenomen dieren kunnen alle erkende dierenasielen nu ook rekenen op een vast steunbedrag en een bijkomende ondersteuning die varieert naargelang de opvangcapaciteit van het dierenasiel. Tegenover de financiële ondersteuning staat de vraag om de werking van dierenasielen te professionaliseren en de vraag om alle dieren die in erkende dierenasielen verblijven samen te brengen op één website.
Elke dag zetten tal van dierenasielmedewerkers en -vrijwilligers zich in om dieren die er verblijven de best mogelijke zorgen te geven. Vaak gaat het om verwaarloosde, verdwaalde of vergeten dieren die in sommige gevallen specifieke noden met zich meebrengen. Dierenasielen steunen tot nu toe vaak enkel op vrijwilligers en eigen fondsenwerving, waarmee heel wat dierenasielen tijdens de coronacrisis problemen ondervonden. Om die problematiek tegen te gaan, kon elk erkend dierenasiel vorig jaar rekenen op een éénmalige ondersteuning van €3.000.
Vlaams Dierenminister Weyts bouwt daarop verder en voorziet naast vergoedingen voor de opvang van inbeslaggenomen dieren ook een jaarlijkse structurele ondersteuning waarmee erkende dierenasielen hun werking kunnen uitbouwen en professionaliseren.
In Mol kan de Poezencentrale rekenen op € 3.000,00 extra ondersteuning. “Een mooi financieel duwtje in de rug", zegt Schepen voor Dierenwelzijn Hans De Groof, "het is voor de Poezencentrale niet altijd makkelijk om voldoende middelen bij elkaar te krijgen om alle kosten voor de verzorging van de katten te bekostigen. Deze Vlaamse ondersteuning is dan ook meer dan welkom.”
“We geven onze dierenasielen een financiële basis waardoor ze kunnen rekenen op een stabiele inkomensstroom”, zegt Dierenminister Weyts.